Polisbrutalitet i polismentalitet

Först och främst, de flesta poliser är sannolikt bra, hederliga människor. Men det finns rötägg i alla sammanhang, så även bland lagens långa arm. Det är det som är så konstigt, poliskåren borde vara undantaget som bekräftar regeln, eftersom den polisen som ignorerar att en kollega är olämplig i sitt yrke borde göra någonting åt det. Ju mer auktoritet en organisation har, ju mer håller de varandra om ryggen. Polisen borde stå för ärlighet, mod och godhet - då skulle rötäggen utplånas och det skulle bli ett naturligt urval som ledde till att alla poliser är goda. Om det nu inte funkar som idealfallet, kan det vara precis tvärtom, en ond cirkel? Om det skulle vara kriminellt för en polis att vara partisk i kollegors favör - skulle hela världens poliskår vara kriminell?

- Nej nej, sa domaren som bedömde om det var ett brott av tre snutar att uttala sig grovt kränkande och rasistiskt i tjänst. Hade det varit ett par killar från McDonalds som hade yttrat samma ord i ett klipp på youtube så hade det tagit hus i helvete direkt. Men när polisen gjorde det så blev det nätt och jämnt en utredning - som lades ner direkt. Visserligen för att återupptas igen efter att media äntligen skötte sin uppgift att granska makten. Kvällspressen som generellt är på polisens sida, men då och då kan dem se ett gyllene tillfälle att göra nöjesjournalistik i följetongform av obehagliga händelser, så det kan förstås bara bli en snedvriden debatt. Men oavsett hur media vrider och vänder på historien här så är det fakta att poliser kallade människor för apjävel, och det är naturligtvis oacceptabelt. Sen framkom det att polismyndighetens utbildning använde sig av "Niggersson" som exempelnamn i uppgifter. Ingen hade reagerat. Det är det sjukaste av allt, att ingen reagerar. Känns ju väldigt kul att de som ska bestämma över mig inte kan stå emot något form av grupptryck. Och värst av allt är det förstås för alla som blir kränkta av poliser för sin etniska bakgrund eller nationalitet - som om det inte räcker med tvättstuge-rasismen och vardagsrasismen som hopplöst förhindrar integrationen. Det är lite som att man blivit nerslagen och nån ska hjälpa en upp genom att sparka på en. 

Om vi tar exemplet med krogvakter som spårat ur. Alla vet att krogvakterna spårar ut nånstans varje kväll, till och med i en liten stad som Kalmar. Säg att det är såhär: Det jobbar 20 dörrvakter i min stad. 80% av alla vakter är såna här stora kickboxar-typer. 80% av dem är konstant arga för att det är så mycket jobbiga berusade människor överallt. Det betyder 13 aggressiva stora kickboxare. Ge dem auktoritet och låt dem ta hand om berusningsirrationella människor. Smart. Verkligen, jättesmart. Sen kan vi ju låta Thomas Quick ansvara för barnomsorgen.

Det måste bli svårare att bli polis. Inte på akademiska krav, inte på fysiska krav och inte på allmänbildning eller på vapenegenskaper, inte på datorkunskaper eller rekommendationer. Utan på sunt förnuft, bakgrund, inställning, och personkemi. Det får inte hända att en enda rasist hamnar på utryckning till Rosengård! Det är ju så självklart. I dagens samhälle ska inte skolan lägga sig i annat än vad som står på betygen, vilket betyder att vem som helst som har läshuvud och goda fysiska egenskaper kan bli polis. Fjäska lite på arbetsintervjun och så är man där. Stickprov och öråd är vad som skulle behövas, men sånt finns ju inte i verkligheten. Snuten håller sig själva om ryggen och vill man klaga på att polisen håller polisen om ryggen måste man gå via polisen. Eller, om man har turen att Fadde, Kleerup eller nån socialdemokratisk ungdomspartiledare är inblandade kanske man kan vinna lite sympatier från Aftonbladets läsare. 

Ju mindre förtroende folk har för polisen ju sämre blir polisen och får ännu mindre förtroende.
- Nu är det dags att statuera exempel genom att sparka övervåld, rasism och korruption ur leden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0