Vi mot världen?

Staten satsar enorma pengar på att uppmana oss åka miljövänligt, kollektivt!

- Jo men tjena, Staten, är det inte ni som tar dubbelt så mycket betalt för att åka kollektivt med era tåg mot om jag skulle ha åkt med min egen bil. Och så tar det väl dubbelt så lång tid också och jag får räkna med att det blir en timme försening ifall det duggregnat under natten för er teknik pallar inte med att det är lite fuktigt på spåren? Jäkligt motiverande.

 

Staten säger, panta mera!

- Jaså, säger ni det, men är det inte ni som har monopolet på all alkoholhaltig dricka för att tvinga folk att göra sina inköp hos er men så erbjuder ni ingen pantservice? Och ni säljer flera hundra miljarder liter om året utan att ha en enda pantcentral uppsatt intill era butiker? Vilken tur att ni föregår med gott exempel.

 

Staten säger, vi ser gärna att ni släpper ut så lite avgaser som möjligt!

- Oh men så bra. Då kämpar ni väl stenhårt för att övertala de stora världsmakterna och företagen att införa restriktioner mot hur mycket avgaser de får släppa ut? Nähe inte det? Men ni har väl iallafall tänkt att ni ska avveckla kärnkraften som utgör ett av de allra största hoten mot vår jord? Jaså inte det heller... Jaså ni vill öppna fler reaktorer? Och uppmuntra storländerna Tyskland och Ryssland att utveckla sina kärnkraftsanläggningar genom att låta dem lägga åttahundrafemtio miljarder ton rör nära svensk mark. Lysande. Men jag ska hitta plats i min etta för att källsortera pizzakartonger? Det är ju toppen.

 

Vägverket säger, nu ska alla mackar ha förnyelsebar energi! Annars får de lägga ner!

- Jaså vad schysst, ska ni finansiera små privata bensinmackar, vad sch... nähe? Ska dom göra det själva? Typ mackarna som knappt går runt idag för att ingen har råd att köpa bensinen som är så dyr för att ni vägrar mucka på drivmedelskatten, de ska investera hundratusentals kronor för att någon rik snubbe som haft råd att köpa etanolbil ska kunna tanka när han åker ute på landsbygden en gång om året? Det låter ju rimligt. Och om jag som ickemiljonär vill ta ett storlån för att ha råd med en miljöbil som kostar mer i drift än en gammal diesel-EPA, då har jag hört att jag åtminstone får lite avlastning på skatten för att ni vill uppmuntra miljötänkandet. Jaha, det är borta nu också? Rackarns.

 

Livsmedelsindustrin säger, köp våra ekologiska sortiment!

- Det är ju trevligt med ekologisk mat, man får så gott samvete. Skönt att veta att tusentals bönder i Sverige får sammanlagt tiotals miljarder kronor i EU-bidrag för att producera så lite mat som möjligt med en så märkvärdig etikett som möjligt för så få liten målgrupp som möjligt när folk svälter över hela världen för att de inte har någon mat alls. Och så kostar det ju bara dubbelt eller tredubbelt så mycket också, alla vinner!

 

Snacka om att man har börjat i fel ände!



RSS 2.0