Stockholms stadsmission

Stockholms stadsmission försökte häromdagen definiera begreppet smutsiga pengar genom att vägra ta emot de flera miljoner kronor som en man ville skänka. Det här för att mannen, Milton, har tjänat pengar på porrindustrin i flera år. En stor välviljande organisation nekar alltså helt sonika pengar som skulle kunna ge mat och husrum till tusentals hemlösa, för att de inte kan tänka sig att ta emot "smutsiga pengar". Jag kan precis tänka mig att en hemlös person som sover utanför centralen på en parkbänk en snökall februari inte håller med. Jag tror han gärna hade sett tio miljoner kronor i sin och sina jämnlikars favör. Men statsmissionen tyckte att pengarna var befläckade och nekade alltihop å deras vägnar. Visserligen är det säkert mycket oetiskt som försiggår inom porrindustrin, jag är inte insatt men pengar är pengar och ändamålen får helga medlen. Jag skulle snarare dra det så långt att jag skulle påstå att alla aktienördar tjänat pengar på omoraliska företag, antingen det gäller djurplågeri, varsel, barnarbete, rasism, plundring eller skogsskövling, och därmed är alla pengar smutsiga. Men so what? Då är det väl bara bra om de "omoraliska" människorna vill göra en god gärning? Eller ska man inte få göra en god gärning om man gjort något dumt tidigare? Såvitt jag vet är stadsmissionen en starkt kristen organisation, och kristendom går väl hand i hand med att förlåta människor som vill göra rätt för sig? Nåja - de som sitter i stadsmissionens kommitté kanske inte riktigt fattar hur mycket varenda öre behövs i de här tuffa tiderna, de bryr sig mer om att statuera exempel ingen verkar bry sig om än att hjälpa människor som verkligen behöver det.. Vem menar dom egentligen skulle må bättre av att Milton behåller pengarna och satsar ännu mer på oetisk porr? De hemlösa? Det är vad jag kallar att tänka med röven.

Polisbrutalitet i polismentalitet

Först och främst, de flesta poliser är sannolikt bra, hederliga människor. Men det finns rötägg i alla sammanhang, så även bland lagens långa arm. Det är det som är så konstigt, poliskåren borde vara undantaget som bekräftar regeln, eftersom den polisen som ignorerar att en kollega är olämplig i sitt yrke borde göra någonting åt det. Ju mer auktoritet en organisation har, ju mer håller de varandra om ryggen. Polisen borde stå för ärlighet, mod och godhet - då skulle rötäggen utplånas och det skulle bli ett naturligt urval som ledde till att alla poliser är goda. Om det nu inte funkar som idealfallet, kan det vara precis tvärtom, en ond cirkel? Om det skulle vara kriminellt för en polis att vara partisk i kollegors favör - skulle hela världens poliskår vara kriminell?

- Nej nej, sa domaren som bedömde om det var ett brott av tre snutar att uttala sig grovt kränkande och rasistiskt i tjänst. Hade det varit ett par killar från McDonalds som hade yttrat samma ord i ett klipp på youtube så hade det tagit hus i helvete direkt. Men när polisen gjorde det så blev det nätt och jämnt en utredning - som lades ner direkt. Visserligen för att återupptas igen efter att media äntligen skötte sin uppgift att granska makten. Kvällspressen som generellt är på polisens sida, men då och då kan dem se ett gyllene tillfälle att göra nöjesjournalistik i följetongform av obehagliga händelser, så det kan förstås bara bli en snedvriden debatt. Men oavsett hur media vrider och vänder på historien här så är det fakta att poliser kallade människor för apjävel, och det är naturligtvis oacceptabelt. Sen framkom det att polismyndighetens utbildning använde sig av "Niggersson" som exempelnamn i uppgifter. Ingen hade reagerat. Det är det sjukaste av allt, att ingen reagerar. Känns ju väldigt kul att de som ska bestämma över mig inte kan stå emot något form av grupptryck. Och värst av allt är det förstås för alla som blir kränkta av poliser för sin etniska bakgrund eller nationalitet - som om det inte räcker med tvättstuge-rasismen och vardagsrasismen som hopplöst förhindrar integrationen. Det är lite som att man blivit nerslagen och nån ska hjälpa en upp genom att sparka på en. 

Om vi tar exemplet med krogvakter som spårat ur. Alla vet att krogvakterna spårar ut nånstans varje kväll, till och med i en liten stad som Kalmar. Säg att det är såhär: Det jobbar 20 dörrvakter i min stad. 80% av alla vakter är såna här stora kickboxar-typer. 80% av dem är konstant arga för att det är så mycket jobbiga berusade människor överallt. Det betyder 13 aggressiva stora kickboxare. Ge dem auktoritet och låt dem ta hand om berusningsirrationella människor. Smart. Verkligen, jättesmart. Sen kan vi ju låta Thomas Quick ansvara för barnomsorgen.

Det måste bli svårare att bli polis. Inte på akademiska krav, inte på fysiska krav och inte på allmänbildning eller på vapenegenskaper, inte på datorkunskaper eller rekommendationer. Utan på sunt förnuft, bakgrund, inställning, och personkemi. Det får inte hända att en enda rasist hamnar på utryckning till Rosengård! Det är ju så självklart. I dagens samhälle ska inte skolan lägga sig i annat än vad som står på betygen, vilket betyder att vem som helst som har läshuvud och goda fysiska egenskaper kan bli polis. Fjäska lite på arbetsintervjun och så är man där. Stickprov och öråd är vad som skulle behövas, men sånt finns ju inte i verkligheten. Snuten håller sig själva om ryggen och vill man klaga på att polisen håller polisen om ryggen måste man gå via polisen. Eller, om man har turen att Fadde, Kleerup eller nån socialdemokratisk ungdomspartiledare är inblandade kanske man kan vinna lite sympatier från Aftonbladets läsare. 

Ju mindre förtroende folk har för polisen ju sämre blir polisen och får ännu mindre förtroende.
- Nu är det dags att statuera exempel genom att sparka övervåld, rasism och korruption ur leden!

Köttindustrins grymhet - omöjlig att motarbeta?


På Oprah idag chockades Amerika med "unika video-inblickar" i kött- och äggindustrin. Själv tyckte jag att filmerna snarare glorifierade misshandeln av både höns och grisar; verkligheten är nämligen mycket grymmare i Kalla fakta-journalistik än i Hollywoodkamerornas falskhet. Jag har jobbat med både kreatur och fåglar och vet att det inte finns någon begränsning för hur omänskligt hemskt djur behandlas - och då har jag ändå bara erfarenhet från Sverige, som ska ha världens djurvänligaste lagstiftning. I USA vill djurvänner nu nämligen instifta den lag om minimum yta/djur som vi har haft i Sverige i över tio år, vi ligger väldigt mycket före övriga världen. Så verkligheten på en storproducent i morallösa Mellanamerika idag är förmodligen grisigare än någon av oss kan föreställa oss. 

Man kan hastigt säga att problemet ligger i den dåliga lagstiftningen och i giriga företag, det är förvisso delvis sant men det är att förenkla och att skylla ifrån sig problemet. Faktum är att problemet är att konsumenterna inte bryr sig särskilt mycket, vanliga människor jämför priset på ekologiska ägg och vanliga och väljer med plånboken istället för medkänsla. Dessutom behöver människor upplysas om hur illa ställt äggproducerande kycklingar har det. För så är det ju, och ännu värre med kött, du ska ha ett riktigt saftigt bankkonto för att ens tänka på kött som är framställt med ett gott samvete. Och skulle alla äggproducenter ha ekologiska, frigående höns skulle det krävas enorma statliga bidrag, fantasisummor alltså som inte är överhuvudettaget realistiska, och ändå skulle produkterna då bli svindyra och dessutom inte räcka till för marknaden, vilket skulle skjuta priser i höjden, folk skulle köpa danskt på netto istället och så har vi förlorat alla eventuellt investerade låtsaspengar. Det som måste hända för att det ska bli en förändring är att människor börjar tänka ekologiskt själva. Konsumenterna måste sätta gränserna och inte producenterna. Motarbetar du inte så samarbetar du, helt enkelt, och det är inte så många som har råd att motarbeta. Det är helt enkelt inte möjligt att vända på en hel industri vare sig med statligt bidrag eller människors godvilja. Är det verkligen så omöjligt som det verkar? Tycker människor helt enkelt inte synd om kor och grisar utan ser dem bara som objekt? Skulle de påverkas av utökad belysning och information, eller är priserna viktigare för gemene man? Jag köper själv ofta billigt kött när det finns, trots att jag vet vad som finns i bakgrunden, jag går inte och tänker på hur söt en ko kan vara när jag väljer mellan karré eller bringa, jag ser en produkt och ett pris, för man vill inte tänka på det. Man kanske tror att problemet försvinner när man väljer att inte låtsas om det.

Nu så tror jag inte att det är särskilt många som verkligen tror på att djuren kommer ha det "bra" i framtiden. Det gör det ännu starkare av alla som lägger tid och energi på djurrättspolitik, eller som slutar äta sådan mat de egentligen älskar för djurens skull. Människor som vet att de är "en piss i mississippi" men som ändå kämpar är verkligen inspirerande. Vegeterianism blir mer och mer utspritt och accepterat, men det är ingen epidemi, köttindustrin kommer att bestå. Tyvärr lever vi i ett samhälle där problem inte erkänns som ett problem förrän det har uppdagats i TV3-dokumentärer. Information är hur som helst nyckeln. Alla människor måste få veta hur det ligger till så att de kan göra individuella aktiva val själva, och när tillräckligt många har gjort djurvänliga val tillräckligt länge och tillräckligt mycket press ställts på tillräckligt många företag av tillräckligt många medier, då kommer det att vända i viss mån. Det är kanske inte så mycket som kan förbättras i vårt land, kött får man ju som bekant av att döda djur och att döda djur är ingen Askungen-saga, det kommer det aldrig att bli. Det vi pratar om är att göra kycklingens knappa månadslånga liv lite mer drägligt och att få bättre transport- och boendestandard för alla slaktdjur och äggkycklingar. Bättre kontroller av djurens miljöer, och att se till att människor med god moral hamnar på de viktiga posterna. Det finns förstås mycket som ska göras. Men det måste börja med dig och mig. Vi måste enas om vad det är vi vill. Men är det ens möjligt? 

Jag flippar.

Den här bloggen ska bli min seriösa motpol till min mer 
humorbevandrade blogg på crilles-blogg.blogspot.com.
Här ska jag flippa mot systemet, kasta paj på offentliga
personer och debattera alla ämnen. Tjaffsa gärna emot!

RSS 2.0